“Ik ben gelukkig gezond. Het is emotioneel zo nu en dan best zwaar in het verpleeghuis. We doen alle diensten zoveel mogelijk met zijn tweeën en mede dankzij mijn fijne collega’s gaat het goed.” Dit was een kort WhatsApp bericht van een bevriende arts.

Als bijen op een pot honing vliegen commerciële bureaus af op de noodkreten uit de pers dat zorgprofessionals gesteund moeten worden omdat ze anders trauma’s, stress of burn-out problemen oplopen. Coaches worden aangeboden en hulplijnen worden ingeschakeld. Ook wij vanuit MariekeWerkt boden twee weken geleden gratis online coaching aan (lees artikel) omdat we ons steentje willen bijdragen.

Er valt wel iets aan de situatie op:

Machteloosheid in alle sectoren van de zorg door Corona

Bij steun wordt veelal gedacht aan steun voor zorgprofessionals binnen ziekenhuizen en in de ouderenzorg (VVT) terwijl we zien dat er ook grote effecten van Corona zijn in andere zorgsectoren. De machteloosheid en het verdriet in andere sectoren in de zorg zijn er niet minder om. Er wordt in de gehandicaptenzorg, maar ook in de GGZ veel geschreven over het verdriet en de machteloosheid van cliënten en hun families. Cliënten die hun dagritme en dus structuur missen, die direct contact met familie missen en andersom. Of cliënten die weer thuis zijn en daar onvoldoende begeleid worden en niet krijgen wat ze nodig hebben. Cliënten die het niet begrijpen en daardoor onrustig worden. 

“Ik ben zo gewend om cliënten op de groep te kunnen knuffelen en nu kan dat niet. Vaak hebben ze het zo nodig!”

We willen het anders en dat kan nu niet.

Uit de gesprekken met managers en zorgprofessionals in de afgelopen weken is een rode draad hoe met deze machteloosheid te dealen. Machteloosheid die agressie, irritatie en soms ook geweld met zich mee brengt. We weten echter dat je de machteloosheid pas kunt loslaten als je ‘m echt voelt en ervaart en (zoals we dat in coaching opleidingen vaak leren) er te laten zijn. Dan ontstaat er pas rust. 

Sterker worden als team i.p.v. individuele begeleiding

Een tweede dat opvalt is dat het coachen door bureaus voor zover we het kunnen overzien gericht is op individuen en niet op teams. Het is fijn als je even met zo’n coach, zoals van MariekeWerkt kan bellen, maar laten we eerlijk zijn; het is natuurlijk veel beter als je het op je werk met je collega’s en je team en je leidinggevende/coach op kunt pakken. Je kunt dan letterlijk zeggen, zoals de bevriende arts eerder zei: mede door mijn collega’s gaat het goed met mij. ‘We komen er als team sterker uit.’ Het zou zo mooi zijn als je als team hier samen met het steunen van elkaar sterker uit komt. 

In een volgend blog willen we ingaan op wat je als team kunt doen om stress, trauma’s en burn-out te voorkomen. Mocht je behoefte hebben om nu al als team het gesprek met elkaar te hebben dan kun je ook contact opnemen met ons. Wij faciliteren ook gratis jullie teamgesprek (mail ons via: info@mariekewerkt.nl).


Meer over MariekeWerkt

Ben je geïnteresseerd in het Programma Gezondheid & Verzuim voor Team? Of wil je meer weten over MariekeWerkt?

Naar programma